Przejdź do treści

Dobry Posiłek

Uprzejmie informujemy, że z dniem 23 grudnia 2023 roku Wojewódzki Szpital Specjalistyczny nr 2 w Bytomiu przystąpił do programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu”, wprowadzonego Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 roku dotyczącego edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach. W ramach programu pilotażowego wszystkie posiłki dla pacjentów przygotowywane są zgodnie z jadłospisem opracowanym przez dietetyka. Jadłospis zawiera informacje o rodzaju posiłku, składzie produktów, wartości energetycznej i wartości odżywczej a także o sposobie obróbki oraz obecności alergenów. Na stronie internetowej Szpitala od poniedziałku do piątku (w dni robocze) publikowane są zdjęcia co najmniej dwóch posiłków, spośród najczęściej stosowanych diet z danego dnia.

Obiad dieta podstawowa:

zupa pomidorowa z makaronem, ziemniaki, filet z kurczaka pieczony w sosie własnym, kapusta czerwona, sok owocowy. 

Kolacja dieta podstawowa:

chleb pszenno-żytni, bułka  pszenna, masło, ser  żółty, galaretka, herbata.
Posiłek dodatkowy – jabłko. 

Wtorek 29.04.2025 r.

Śniadanie dieta podstawowa:

zupa mleczna z ryżem, kawa  zbożowa, mleko, chleb  pszenno-żytni, bułka  pszenna, masło, dżem, serek kanapkowy

Obiad dieta podstawowa:

barszcz z ziemniakami, zraz wieprzowy smażony, kasza jęczmienna, sos pieczarkowy, kefir. 

Poniedziałek 28.04.2025 r.

Śniadanie dieta podstawowa:

zupa mleczna z ryżem, kawa  zbożowa, mleko, chleb  pszenno-żytni, bułka  pszenna, masło, pasta  kanapkowa jajeczna

Obiad dieta podstawowa:

barszcz zabielany z ziemniakami, makaron z serem  twarogowym, sok owocowy, mus

Piątek 25.04.2025 r.

Obiad dieta podstawowa:

kotlet schabowy, ziemniaki, marchew z groszkiem, sok z buraków

Kolacja dieta podstawowa:

chleb pszenno-żytni, bułka  pszenna, masło, ser żółty, pomidor, herbata.
Posiłek dodatkowy – jabłko.

Czwartek 24.04.2025 r.

Śniadanie dieta podstawowa:

zupa mleczna z kaszą  manną, kawa zbożowa, mleko, chleb  pszenno-żytni, rogal, masło, twaróg, miód

Obiad dieta podstawowa:

żurek z kiełbasą, jajko w sosie  koperkowym, ziemniaki, sok z marchwi

Środa 23.04.2025 r.

Obiad dieta cukrzycowa:

zupa jarzynowa ze szpinakiem, makaron, sos  boloński, sok owocowy. 

Kolacja dieta cukrzycowa:

chleb pszenno-żytni, bułka  grahamka, masło, frankfuterka  drobiowa.
Posiłek dodatkowy – sok z marchwi. 

Wtorek 22.04.2025 r.

Obiad dieta podstawowa:

zupa pomidorowa z makaronem, kotlet z jaj, ziemniaki, marchew  z groszkiem, sok owocowy. 

Kolacja dieta podstawowa:

chleb pszenno-żytni, bułka  pszenna, masło, ser  żółty, galaretka, herbata.
Posiłek dodatkowy – wafle  kukurydziane. 

Piątek 18.04.2025 r.

Śniadanie dieta łatwostrawna:

zupa mleczna z makaronem, kawa zbożowa, mleko, chleb pszenno-żytni, rogal, masło, serek kanapkowy, miód

Obiad dieta łatwostrawna:

barszcz z ziemniakami, kasza  jęczmienna, gulasz z indyka, sałata lodowa, sok owocowy. 

Czwartek 17.04.2025 r.

Śniadanie dieta podstawowa:

zupa mleczna z ryżem, kawa  zbożowa, mleko, chleb  pszenno-żytni, bułka  pszenna, masło, pasta  kanapkowa jajeczna

Obiad dieta podstawowa:

rosół z makaronem, kurczak  pieczony w sosie własnym, ziemniaki, kapusta czerwona, sok pomidorowy

Środa 16.04.2025 r.

Śniadanie dieta cukrzycowa:

zupa mleczna z płatkami  owsianymi, kawa zbożowa, mleko, chleb razowy, masło, serek topiony, pomidor

Obiad dieta cukrzycowa:

zupa szpinakowa z lanym  ciastem, gołąbek z ryżem, mięsem drobiowym i jarzynami, sos pomidorowy, mus owocowy

Wtorek 15.04.2025 r.

Obiad dieta podstawowa:

zupa grysikowa, sznycel  wieprzowy smażony, ziemniaki, ćwikła, sok z marchwi

Kolacja dieta podstawowa:

chleb pszenno-żytni, bułka  pszenna, masło, serek  naturalny, mus owocowy, herbata.
Posiłek dodatkowy – sok  pomidorowy.

Poniedziałek 14.04.2025 r.

Obiad dieta łatwostrawna:

barszcz ukraiński dietetyczny, makaron z serem  twarogowym, sok owocowy

Kolacja  dieta  lekkostrawna:

chleb  pszenno-żytni, bułka  pszenna, masło, serek  topiony, pomidor, herbata.
Posiłek dodatkowy – jogurt pitny. 

Piątek 11.04.2025 r.

Śniadanie dieta podstawowa:

zupa  mleczna z ryżem, kawa  zbożowa, mleko, chleb  pszenno-żytni, masło, drożdżówka, dżem, serek  kanapkowy

Obiad  dieta  podstawowa:

kotlet  schabowy, ziemniaki, marchew z groszkiem, sok pomidorowy

Czwartek 10.04.2025 r.

Środa 09.04.2025 r.

Śniadanie dieta cukrzycowa:

zupa  mleczna  z kaszą  manną, kawa  zbożowa, mleko, chleb  pszenno-żytni, bułka grahamka, masło, serek  wiejski

Obiad  dieta  cukrzycowa:

rosół z makaronem, gulasz  wołowy, ziemniaki, ogórek  zielony z sałatą, jogurt  naturalny

Wtorek 08.04.2025 r.

Śniadanie dieta podstawowa:

zupa  mleczna  z płatkami  owsianymi,kawa zbożowa, mleko, chleb pszenno-żytni, bułka pszenna, masło, pasta  kanapkowa jajeczna

Obiad  dieta  podstawowa:

zupa  wielowarzywna, makaron, sos boloński z mięsem  mielonym, herbata, budyń

Poniedziałek 07.04.2025 r.

Obiad dieta podstawowa:

zupa  ryżowa, mięso wieprzowe  pieczone  w sosie  własnym, ziemniaki, kapusta  czerwona, sok  owocowy. 

Kolacja  dieta  podstawowa:

chleb  pszenno-żytni, bułka  pszenna, masło, frankfuterka  drobiowa, papryka, herbata. Posiłek  dodatkowy-jabłko

Piątek 04.04.2025 r.

Śniadanie dieta podstawowa:

zupa mleczna z ryżem, kawa zbożowa, mleko, chleb  pszenno-żytni, bułka mleczna, masło, serek wiejski.

Obiad  dieta  podstawowa:

zupa pomidorowa z makaronem, kotlet z jaj, ziemniaki, marchew z groszkiem, sok owocowy.

Czwartek 03.04.2025 r.

Śniadanie dieta podstawowa:

zupa mleczna z makaronem, kawa zbożowa, mleko, chleb  pszenno-żytni, bułka grahamka, masło, serek  topiony, pomidor.

Obiad  dieta  podstawowa:

barszcz z ziemniakami, gulasz wieprzowy, kasza jęczmienna, ogórek kiszony, sok owocowy.

Środa 02.04.2025 r.

Śniadanie dieta podstawowa:

zupa mleczna z ryżem, kawa zbożowa, mleko, chleb  pszenno-żytni, bułka, masło, pasta kanapkowa jajeczna.

Obiad  dieta  podstawowa:

zupa grysikowa, kurczak pieczony, sos, ziemniaki, kapusta czerwona, herbata.

Wtorek 01.04.2025 r.

Obiad  dieta  lekkostrawna:

zupa krem jarzynowy, ryż z warzywami i mięsem  drobiowym, sos pomidorowy, galaretka, herbata.

Kolacja  dieta  lekkostrawna:

chleb pszenno-żytni, bułka pszenna, parówka  drobiowa, masło, mleczna kanapka, herbata. Posiłek dodatkowy-sok owocowy.

Przejdź do treści