Uprzejmie informujemy, że z dniem 23 grudnia 2023 roku Wojewódzki Szpital Specjalistyczny nr 2 w Bytomiu przystąpił do programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu”, wprowadzonego Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 roku dotyczącego edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach. W ramach programu pilotażowego wszystkie posiłki dla pacjentów przygotowywane są zgodnie z jadłospisem opracowanym przez dietetyka. Jadłospis zawiera informacje o rodzaju posiłku, składzie produktów, wartości energetycznej i wartości odżywczej a także o sposobie obróbki oraz obecności alergenów. Na stronie internetowej Szpitala od poniedziałku do piątku (w dni robocze) publikowane są zdjęcia co najmniej dwóch posiłków, spośród najczęściej stosowanych diet z danego dnia.
Obiad dieta cukrzycowa:
Zupa szpinakowa z lanym ciastem, filet z kurczaka gotowany w sosie, ziemniaki, bukiet warzyw duszonych, sok z marchwi.
Kolacja dieta cukrzycowa:
Chleb pszenno-żytni, bułka grahamka, masło, kiełbasa sucha z indyka, rzodkiewki, herbata.
Posiłek dodatkowy – mus owocowy.
Obiad dieta podstawowa:
Zupa pomidorowa z makaronem. Kurczak pieczony w sosie własnym, ziemniaki z koperkiem, surówka z młodej kapusty, rukola, herbata.
Kolacja dieta podstawowa:
Chleb pszenno-żytni, bułka pszenna, masło, serek wiejski, pomidor, herbata.Posiłek dodatkowy: galaretka owocowa.